86eb43d51465ece83c9504d7c5015380

Pórázon húzás, avagy Ki sétáltat Kit?

A pórázon húzás gyakori probléma, ezért a régi „Ki kit sétál?” tréfa. Sokan nem is tudjuk, hogy hozzájárulunk a probléma állandósulásához azzal, hogy alkalomról-alkalomra amikor sétálni megyünk hagyjuk, hogy húzzon minket a kutya.

Hogyan változtathatunk rajta?

Ne díjazd a viselkedést. Legyen szó új kölyökkutyáról vagy idősebb kutyáról, soha ne engedd, hogy kutyád  bárhová is eljusson, ha ezt úgy éri el, hogy húz Téged, miközben pórázzal sétáltok. 

Te sétálsz vele, nem fordítva.

Okok

Egy energikus kutya húz, mert nagyon vágyik arra, hogy mehessen. Egy kíváncsi kölyök figyelmét könnyen eltereli egy másik – kutya, személy, pillangó vagy bármi más. Egy ideges “kiskakas” haza felé húzhat lelkesedésében, hogy visszatérhessen saját gyepének biztonságához. Sok oka van annak, hogy a kutyák húznak pórázon, de ezek mind arra engednek következtetni, hogy azért, mert mi engedjük őket. Ha a séta folytatódik – vagy akár felgyorsul -, úgy, hogy nem Te, hanem a kutya szeretné, úgy mondjuk, húz Téged.

Hogyan lehet megelőzni a problémát

Válassz egy csendes helyet, ahol nem lehet csábító / zavaró tényezőket találni, általában beltéren vagy elkerített területen.

1. Rakj kutyádra pórázt és állj mozdulatlanul, pórázon közelítsd meg a testét, és várd meg, amíg a kiskutya lenyugszik. Ez eltarthat egy ideig, de végül a bohóckodásai alábbhagynak. Amint a kölyök lenyugszik, vagy leül, dicsérd meg, adj neki egy jutifalatot, és mondd neki: “Menjünk”. Tegyél egy lépést előre és állj meg.

2. Várd meg, amíg a kölyökkutya újra lenyugszik. Amint megteszi, dicsérd meg, adj neki egy jutifalit, mondd neki újra: „Menjünk”, és tegyél még egy lépést, ismételve az egész sorrendet. Minden alkalommal hagyd, hogy néhány másodpercig üljön vagy üljön le, mielőtt megkapja a csemegét és a „séta” folytatódik.

3. Jutalmazd meg hosszabb sétákkal. Miután a kölyök képes húzás nélkül megtenni az egylépéses sétákat, elkezdhet két lépést tenni. Amikor a kutya elsajátította a két lépést húzás nélkül, lépj tovább három lépésre stb. Végül képesnek kell lennie arra, hogy laza pórázzal sétáljatok és a kölyök ül vagy lefekszik, amikor megállsz.

mid 31455 1Kattints a legfinomabb jutifalatokért

Hogyan kezeljük a problémát felnőtt kutyáknál

Ha meg kell tanítanod idősebb kutyád, hogyan viselkedjen pórázon, próbáld meg a következőket:

Változtass irányt. Tartsd a pórázt szorosan az oldaladhoz, így a kutya csak néhány centiméternyi lazasággal rendelkezik, és kezdjél el sétálni. Valahányszor a kutya bármely irányba húz, ellenkező irányba haladj tovább. Ha előrehajol, fordulj meg és menj a fordított irányba. Ha balra húz, fordulj jobbra, és így tovább. Ne rángasd a pórázt, csak simán változtass irányt. 

Legyél olyan, akár egy fa.  Sétálj előre pórázon. Abban a pillanatban, amikor húzni kezd, és a póráz megfeszül, válj olyanná mint egy fa – vagyis ne mozdulj meg. Hívd a nevén, és sétálj vissza néhány lépést, amíg feléd nem mozdul. Jutalmazd meg egy jutifalattal, és kezdjél el újra sétálni. Amikor meghúzza a pórázt, állj meg újra.

Gyakori hibák

Ügyelj arra, hogy elkerüld ezeket a gyakori buktatókat:

  • Hagyom, hogy a séta folytatódjon. Ha tovább sétálsz, jutalmazod a kutyádat, amiért előreugrott. Ha felgyorsul, bónuszjutalmat adsz neki – még gyorsabban jut el oda, ahova akar.
  • Vissza húzod a pórázt. A legtöbb kutya még erősebben húzva reagál a nyomásra.
  • Automata póráz használata. Ezek a pórázok arra tanítják a kutyát, hogy amikor húz, tovább jut – ez nem jó lecke a kutya számára. Tegyed el a behúzható pórázt, amíg kutyád nem tanulja meg  “jó póráz modort”.

big KP22 32

 

Lényeg: Minden kutyának megtanítható, hogy szépen, lazán közlekedjen a közös séták alkalmával, de ehhez idő, türelem és rendíthetetlen elkötelezettség szükséges.  A “jó póráz modor” aranyszabálya: soha, soha ne engedd kutyád bárhová is odamenni ahova szeretne, amikor húz. Ha kutyád előreugrik, állj meg, és várd meg, amíg a póráz meglazul, vagy változtass gyorsan irányt, hogy kutyád megtanulja, hogy közelebb álljon hozzád.
86eb43d51465ece83c9504d7c5015380
5 mód hogyan mutathatod ki szereteted
Íme, a mancstisztítók miért elengedhetetlenek a sáros kutya számára

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.