matthew henry 2Ts5HnA67k8 unsplash

Egyedül hagynád a kutyád? Fontos tippek és tanácsok!

Egyedül hagynád a kutyád? Fontos tippek és tanácsok!

Biztosan ismerős szituáció az, amikor reggel 8-tól délután 4-ig dolgozni kell, azután bevásárolni, esetleg még a gyermekért is elmenni az iskolába. Hol van ilyenkor a kutya? Valószínűleg az egyetlen opció az, hogy egyedül otthon. Na de mennyi ideig hagyhatjuk magára a kedvenceinket, és melyik az a módszer, amivel leküzdhetik a magányt és az ebből fakadó szeparációs szorongást? Olvass tovább! 

A kutyák alapvetően szociális állatok, ennélfogva már a génjeikbe van írva, hogy társaságra és társas interakciókra van szükségük a nap folyamán. Egy 14 hónapnál fiatalabb kiskutyát például semmi esetre sem szabad egyedül hagynunk, mivel az esetükben ez a döntő kor az olyan szociális készségek kifejlesztésében, amelyek azután az egész életüket végigkíséri. Ha egyedül hagyjuk őket, az szinte teljes időpazarlásnak minősül. Hasonló a helyzet a felnőtt kutyákkal, a magány őket is utoléri. 

Az egyén vagy a család életstílusától függ az, hogy mennyi időre hagyjuk magára a kedvenceinket. Egy átlagos háztartásban a szülők és a gyermekek is 8-8 órát vannak távol az otthonuktól a munka és az iskola miatt. Figyelembe véve az ingázás és egyéb elvégzendő feladatok idejét, ez akár 10-12 órára is emelkedhet. Láthatóan túl sok idő. Sok gazdi úgy gondolja, hogy a kutya ehhez hozzászokik, az évek során alkalmazkodni tud ehhez a szituációhoz. Viszont azok a kutyák, akik ezt nehezebben élik meg, kényszeresen stresszelhetnek. Ez általában nemkívánatos viselkedéssel, például rágással vagy szüntelen ugatással valósul meg. 

Hogyan küszöbölhetők ki ezek a problémák: 

  • Ebédelj otthon, ha a munkádból fakadóan megteheted
  • Ha van erre lehetőséged, akkor hetente egyszer dolgozz otthonról
  • Szerezz be egy kutyakamerát, amelyen keresztül kommunikálni tudsz a kutyáddal
  • Fogadhatsz hozzá kutyaszittert, kutyasétáltatót (akiben megbízol)

Figyeljünk oda a kutyáink mentális egészségére, ne hagyjuk őket túl sokáig egyedül. Mindenkinek érdeke egy életvidám és játékos kutya. Hiszen ahogy a mondás tartja: Happy dog, happy life! (Boldog kutya, boldog élet!)

További cikkeink

Miért fontosak a macskajátékok?
Dehidratált macskák – okok, tünetek és kezelés

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Bezár Kívánságlista
Close Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.