matthew henry 2Ts5HnA67k8 unsplash

Egyedül hagynád a kutyád? Fontos tippek és tanácsok!

Egyedül hagynád a kutyád? Fontos tippek és tanácsok!

Biztosan ismerős szituáció az, amikor reggel 8-tól délután 4-ig dolgozni kell, azután bevásárolni, esetleg még a gyermekért is elmenni az iskolába. Hol van ilyenkor a kutya? Valószínűleg az egyetlen opció az, hogy egyedül otthon. Na de mennyi ideig hagyhatjuk magára a kedvenceinket, és melyik az a módszer, amivel leküzdhetik a magányt és az ebből fakadó szeparációs szorongást? Olvass tovább! 

A kutyák alapvetően szociális állatok, ennélfogva már a génjeikbe van írva, hogy társaságra és társas interakciókra van szükségük a nap folyamán. Egy 14 hónapnál fiatalabb kiskutyát például semmi esetre sem szabad egyedül hagynunk, mivel az esetükben ez a döntő kor az olyan szociális készségek kifejlesztésében, amelyek azután az egész életüket végigkíséri. Ha egyedül hagyjuk őket, az szinte teljes időpazarlásnak minősül. Hasonló a helyzet a felnőtt kutyákkal, a magány őket is utoléri. 

Az egyén vagy a család életstílusától függ az, hogy mennyi időre hagyjuk magára a kedvenceinket. Egy átlagos háztartásban a szülők és a gyermekek is 8-8 órát vannak távol az otthonuktól a munka és az iskola miatt. Figyelembe véve az ingázás és egyéb elvégzendő feladatok idejét, ez akár 10-12 órára is emelkedhet. Láthatóan túl sok idő. Sok gazdi úgy gondolja, hogy a kutya ehhez hozzászokik, az évek során alkalmazkodni tud ehhez a szituációhoz. Viszont azok a kutyák, akik ezt nehezebben élik meg, kényszeresen stresszelhetnek. Ez általában nemkívánatos viselkedéssel, például rágással vagy szüntelen ugatással valósul meg. 

Hogyan küszöbölhetők ki ezek a problémák: 

  • Ebédelj otthon, ha a munkádból fakadóan megteheted
  • Ha van erre lehetőséged, akkor hetente egyszer dolgozz otthonról
  • Szerezz be egy kutyakamerát, amelyen keresztül kommunikálni tudsz a kutyáddal
  • Fogadhatsz hozzá kutyaszittert, kutyasétáltatót (akiben megbízol)

Figyeljünk oda a kutyáink mentális egészségére, ne hagyjuk őket túl sokáig egyedül. Mindenkinek érdeke egy életvidám és játékos kutya. Hiszen ahogy a mondás tartja: Happy dog, happy life! (Boldog kutya, boldog élet!)

További cikkeink

Miért fontosak a macskajátékok?
Dehidratált macskák – okok, tünetek és kezelés

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.