Kutyak es az autobetegseg

Kutyák és az autóbetegség

Nagyon gyakori, hogy a kölyökkutyák és fiatal kutyák megbetegednek az autóban a mozgástól, a stressztől és az izgalmaktól. Letargikusnak tűnhetnek, nyafognak, nyáladznak, sírnak, és végül a hátsó ülésen hánynak is esetleg.

Szerencsére a legtöbb kutya ebből kinő, ahogy hozzászokik az autózáshoz. Íme néhány módszer és tipp, amellyel eközben enyhítheted a kölyökkutya pocakjának zúgolódását, vagy amivel kényelmesebbé teheted az autózás élményét.

Mielőtt elkezded

A kölyökkutya hányingerének enyhítése érdekében a legjobb mód, ha megértjük, mi okozhatja. Biztos lehetsz benne, hogy ez teljesen természetes fiatal kölyökkutyáknál és még néhány idősebb kutyánál is.

Valójában nem meglepő, hogy egyes kölykök nem szeretik az autózást. A kutyák és az autóbetegség sokszor párosul. Minden első élmény rengeteg stresszt, félelmet vagy izgalmat jelenthet. Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is hányhatnak ezektől a dolgoktól. Az utazást gyakran durva hőmérőkkel és tűszúrással társítják az állatorvosnál tett látogatás miatt. Sok autóút az állatorvosnál végződik oltásért és a kellemetlen helyen behelyezett, kellemetlenül hideg hőmérőkért. Emiatt félős kutyusod mindentől félni fog, ami egy autóval kapcsolatos, még akkor is, ha utazást jelent, amihez magatokkal viszitek kedvenc hordozható kenneleteket vagy csak egy szórakoztató autókázásról legyen szó  a városban.
 

Egy másik ok, amiért a kölykök autóbetegek lesznek, az igazi utazási betegség. A mozgás hatására a fülben lévő folyadék körbe-körbe mozog, ami segít kutyádnak tájékozódni a körülötte lévő világban. A túl sok mozgás szédülést és mozgási betegséget okozhat. Ez bármilyen korú kutyáknál előfordulhat.

A jó hír az, hogy segíthetsz a kutyádnak az autózáshoz való hozzászoktatásában . Addig is enyhítheted a feldúlt érzéseket, és egy kis felkészüléssel rendezheted a Kedvenced pocakját.
 

Levezetni a stresszt

A kölykök rossz érzéseiket azzal társítják, ami várhatóan meg fog történni az utazás végén. A kutya gondolkodásmódjának megváltoztatásához alakítsd az autót egy kölyökkutya-palotává, ahol játékok és olyan finomságok találhatók, amelyekkel a kutya csak az autó közelébe kerül és máris bent akar lenni. Társítsd az autókat szórakoztató, boldog élményekkel ahelyett, hogy csak az állatorvoshoz mennétek. Ez a folyamat, az úgynevezett deszenzitizáció, türelmet és időt igényel, de működik, függetlenül attól, hogy egy kisállat ijedt, beteg vagy éppen túlozva viselkedik. Amint a kutyusod rájön, hogy az autózás csodálatos dolgokat jelent, minden alkalommal szívesen fog elindulni.

Fokozatosan tanítsd meg kutyádnak, hogy az autó számos előnnyel jár. A finomságok és a “jó kutya” dicsérete és rajongásod sokat segíthet. Szorongás elleni kutyanyugtató feromonok segíthetnek csökkenteni a szorongás érzését.

Bephar

Időben étkezés

Ha a kölyökkutya hasában nincs kihányni való, kevésbé valószínű, hogy rosszul lesz. Ügyelj arra, hogy a kutyát néhány órával az útrakelés előtt etesd meg. Vizet viszont adj neki, az segíthet a pocaknak.

Ablakon kukkolás örömei

A mozgó autó mozgása anélkül, hogy a kutya az utat nézné, felboríthatja a pocakját. Lehet, hogy a nagyon apró kölykök nem látnak ki az ablakon, de ha a kutya nagyobb és képes az ablakra nézni, akkor eligazodhat a mozgó világban.

Győződj meg arról, hogy a kiskutya biztonságosan rögzítve van egy biztonságos kiskutyahordozóban vagy más rögzítőeszközben a hátsó ülésen. Sérülést szenvedhet, ha nem megfelelően van szállítva,  ezenkívül a kölyökkutya akadályozhat a vezetésben. 

Friss levegő

Nyisd ki az ablakot résnyire, hogy egy kis friss levegőt kapjon, hogy élvezze a szimatolást. A szél által szállított friss szagok elvonják a kutya figyelmét a nyűgös hasi tevékenységről. A keskeny nyílás lehetővé teszi a szimatolást anélkül, hogy a repülő tárgyak/bogarak miatt a Kiskedvenced szemsérülését kockáztatnád.

Ezenkívül érdemes megállni, és hagyni, hogy a kutyus sétáljon egy “bili szünetet” a hosszú autózások során. A legtöbb kutya szeret új helyeket megtapasztalni a szaglásával. Egy bili- vagy szippantásszünet segíthet kutyusodnak abban, hogy az autót szórakoztató új helyekkel és felfedeznivalókkal társítsa.

Hogyan előzzük meg, hogy Kedvenced autóbeteg legyen

Ha ezek a javaslatok nem működnek, és kutyád nem nőtt ki az autó betegségből, kipróbálhatsz néhány gyógymódot.

Nyugtató hatású termékek(katt ide) a mozgási betegség leküzdésére használnak, kutyáknál is működik. Mindenképpen egyeztess az állatorvossal a kölyökkutya megfelelő adagjáról, és győződj meg arról, hogy az nem befolyásolja kutyád egészségi állapotát vagy más gyógyszereket.

A gyömbér egy természetes émelygés elleni gyógyszer, amelyet felajánlhatsz kutyádnak. A gyömbérkapszulákat könnyű megtalálni az egészséges élelmiszerboltokban és számos drogériában. A 16 kiló alatti kölykök nyugodtan elbírnak 250 milligramm vagy kevesebb gyömbért, míg a 16 kilónál nagyobb kölykök általában akár 500 milligramm gyömbért is elbírnak.

Ezenkívül többféle kutyabarát sütit kínálhatsz kutyusodnak . Ha az autóban sütiket eszünk, az a fiatal kutya számára is jó pozitív asszociáció lehet. Ügyelj arra, hogy a sütemények nyomot hagyhatnak, ha a kölyök csámcsog és nyáladzik.

Néhány további tipp az autóbetegség kezelésére

Lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy kutyád leküzdje a mozgási betegséget és az autós szorongást. Kezdd azzal, hogy napi néhány percre beülteted magaddal a kölyköt az autóba. Ne kapcsold be az autót és ne vezess sehova, csak ülj csendben, dicsérd meg és finoman simogassad.

Néhány nap után az autóban ülve próbáljad beindítani az autót, és hagyd, hogy néhány percig járjon. Hozz egy játékot és játssz vele. Tedd boldoggá az időt. Ezután állítsd le az autót, és szálljatok ki. Csináld ezt néhány napig, amíg lelkesen nem megy az autóhoz. Itt az a trükk, hogy lassan fejlődjön, miután semmi jelét nem mutatja betegségnek.

A következő lépés az, hogy egyszer hajts fel és le a ház előtti felhajtón vagy úton, majd állj meg és szálljatok ki. Lassan növeld az utazások számát, amíg nem tehetsz egy rövid kirándulást olyan helyre, ahol a kutyád szeret lenni, például egy parkba vagy egy játszótárshoz. Ha rosszul lesz, tegyél egy-két lépést vissza a folyamatban, amíg ki nem fejleszted a toleranciáját az autóval szemben.

Akkor, ha a kutyán a szorongás jelei mutatkozhatnak , például nyafog, nyáladzik, megnyalja az ajkát vagy akár hány is, maradj nyugodt. Ha kiabálsz vele, vagy nagy ügyet csinálsz belőle, az csak felerősíti a stresszt. Maradj higgadt, és próbáld újra holnap.

Ha gyanítod, hogy kedvenced beteg, azonnal hívd az állatorvost. Az egészséggel kapcsolatos kérdésekkel mindig fordulj állatorvoshoz, aki megvizsgálta kedvenced, ismeri az egészségügyi előzményeit, és a legjobb ajánlásokat tudja tenni kedvenced számára.

Kutyám ugat mindenkire. Hogyan szoktassam le?
Miért érdemes kisállat autósülést használni?

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.