Introducing puppy to older dogs

Mi várható: Kölyökkutya felnőtt kutya mellé

fec8e6c2 0b4f 4b6c a118 d97e2a6ebb1f

Mi várható: Kölyökkutya felnőtt kutya mellé

Testvérek vetélkedése

Új kiskutya megszerzése izgalmas – legalábbis a családban élő emberek számára. De mégis mi várható ha kölyökkutya kerül felnőtt kutya mellé? Néha a ház kutyája nem úgy  gondolja, hogy a kölyök örvendetes kiegészítő. Sokan úgy vélik, hogy egy új kölyökkutya bekerülése a családba harmonikus lesz, és jelenlegi kutyájuk jó kutya lesz, “anyu” vagy “apu” szerepet tölt majd be. Csalódottak, amikor ez nem történik meg. Az elvárások gyakran irreálisak, de a legtöbb esetben teljesen normális, amit az emberi család tagjai látnak e várakozások helyett.

A várakozások előzetes ismerete segíthet a családoknak és a meglévő kutyáknak abban, hogy a lehető legkönnyebbé tegyék az új kölyökkutya felnőtt kutya mellé szoktatását és a háztartásba beilleszkedését.

Mi várható, ha kölyökkutya kerül felnőtt kutya mellé ?

Valószínűleg nem fogja tárt karokkal fogadni az új jövevényt a “ház ura”, viszont kölyökkutyát jó eséllyel bántani sem fog. Lehet, hogy felmordul rá, vagy eltávolodik tőle.

Kommunikációs képességek

A kiskutyák még csak megtanulják, hogyan kell kommunikálni egymással. Általában a kölyköknek csak saját alomtársukkal és anyjukkal volt tapasztalata. Kommunikációs készségük még mindig fejlődik, és nem ismerik az “új szabályokat”, amikor neki új és különböző kutyákkal kell kommunikálni.

A kölyökkutyáknak még más a játékstílusuk, mint a felnőtt kutyáknak. Ha összehasonlítod a kölyökkutyák és a felnőtt kutyák játékát, akkor a különbségek hatalmasak. A kutyák az előírt szabályrendszert követik. Van egy bizonyos módja annak, hogy köszöntsük egymást. Van egy sajátos módja a játékra hívásnak. Van egy mód a játék leállítására. Van egy struktúra, amiket a felnőtt kutyák már megtanultak, és ez kiszámíthatóvá, élvezetessé teszi társadalmi interakcióikat. A kutyák között van egy közös nyelv, és a felnőtt kutyák folyékonyan beszélik ezt a nyelvet.

Introducing puppy to older dogs

Kölyökkutya felnőtt kutya mellé

 A kölyökkutyák nem tartják be azokat a szabályokat, amelyektől a felnőtt kutyák függenek a jó, stabil kutyus kommunikáció érdekében. A kiskutyák nem is tudják, hogy léteznek szabályok! Amikor az alomtárs kutyusok együtt játszanak, az egyetlen szabály: Ne bántsátok egymást .

Amikor egy kölyök új otthonba érkezik, anélkül, hogy egy másik kölyök is lenne ott, akivel játszani lehet, természetesen a következő legközelebbi dolgot választja: a felnőtt kutyát. A kölyök azt csinálja, amit alomtársaival – az alvó felnőtt kutya fejére ugrik. “Milyen durva ébredés!” – mondhatja az alvó kutya. A felnőtt kutyától származó vicsorgás pedig teljesen váratlan és megdöbbentő az új kiskutyának. Esetenként, ha a vicsorgás nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a kiskutyát abban, hogy újból rávesse magát az álmos kutyára, a fogak teljes megjelenítése, valamint a valaha érzett legnagyobb orrmordulás meggyőzi a kölyköt, hogy hagyja abba.

“Halld meg amit mondok”

Felnőtt kutyák talán úgy gondolhatják, hogy  a kölyökkutyáknak nagyon gyenge a szociális készségük és rengeteg a tanulniuk valójuk. Az első lecke, amelyet a kiskutya megtanul, az a hely, ahol a vonalak húzódnak.

IMG AE1FD544DF64 1

Edző klikker síppal 2az1-ben – 1.100 Ft

Nagyon sok NEM-el tanítja meg a köklyökkutyát a felnőtt kutya :

  • NE ugorjon a fejemre.
  • NE lopja el azt a játékot, amellyel játszom
  • NE tegye az arcát a tálamba, amikor eszem.
  • NE sétálj rajtam.
  • NE harapd meg a fülemet vagy a farkam.
  • NE üljön rám.
  • NE ugasson az arcomba.
  • NE jöjjön közelebb.

Tehát mi várható, ha kölyökkutyaserül felnőtt kutya mellé?

 Amíg a felnőtt kutyák viselkedése megfelelő, minden rendben van, és a kölyök elkezdi megtanulni ennek az új háznak az új szabályait. Körülbelül három hét elteltével megkezdődik a felnőtt és a kölyökkutya közötti játék, bár  négy vagy öt hét is eltelhet, mire a kölyökkutyával játszanak.

Felügyelet!

A felügyelet elengedhetetlen, mivel a kölyöknek nem ugyanazok a szociális készségei vannak, mint a felnőtt kutyának. Segítsünk a kölyökkutyát a megfelelő társadalmi előírások felé irányítani és megőrizni a békét a felnőtt kutyák számára. Minél jobban felügyelünk, annál kevesebb lehetőség adódik a kutyáknak arra, hogy rákapjanak, ugassanak vagy morgolódjanak a kölyökkutyán.

A házban lévő felnőtt kutyáktól túl gyakran elvárják, hogy minden rossz szokást elfogadjanak a kölyökkutyustól. Ez hasonlít ahhoz, hogy elvárjuk egy étterem vendégeitől, hogy elfogadjanak egy idegen gyermeket, aki  felmászik az asztalukra! A kiskutya nem fogja megtanulni azokat a létfontosságú szociális készségeket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy eligazodjon a világban, amelyben él. Ez nem igazságos a házban élő kutyák számára sem. A felnőtt kutyák elfogadhatják rövid ideig, de a kiskutya viselkedése elérheti a fordulópontot. Ilyen körülmények között a kutya nagyobb erővel léphet fel, mintha megengedték volna neki, hogy  a folyamat során sokkal korábban “beleszóljon a nevelésbe”.

Kerüld a büntetést

A morgás a kommunikáció egyik formája. Mivel a kölyökkutyák éretlen kommunikációs képességekkel rendelkeznek, gyakran hiányolják a finomabb jeleket, amelyeket az idősebb kutyák mutatnak, és a kutyának morgáshoz kell folyamodnia. Állj ellent annak a késztetésnek, hogy kijavítsd a  kutyát: Ne morogj!  A kölyökkutyának pont  a morgásra lehet szüksége ahhoz, hogy felismerje, a  felnőtt kutya nem akar “kölcsönhatásba” lépni.dog clicker training

Erősítsd meg a viselkedést, ami tetszik

Megtaníthatod kutyádat tolerálni az új kiskutyát, ugyanazokkal a  klikkelő oktatási elvekkel, amelyekkel a kutyát ülésre és fekvésre tanítod. Ha kutyád a vicsorgás helyett figyelmen kívül hagyja a kiskutyát, erősítsd meg ezt! A figyelmen kívül hagyás jobb, mint a vicsorgás, igaz? Csakúgy, mint az engedelmességi órán. Mondd neki, hogy nem morgolódik, nem kel fel és mozog, ha a kiskutya lefekszik a felnőtt kutya mellé. Ezt erősítsd meg!

A klikker használata segíthet egy idősebb kutyának abban, hogy megértse, milyen viselkedést szeretnél látni tőle az új kölyökkutyával kapcsolatban. A klikker használatának egészséges mellékhatása az átmenet megkönnyítése érdekében az, hogy ez a minta a meglévő kutya számára boldog asszociációt teremt az új kiskutyával. Amikor az új kiskutya megjelenik, az idősebb kutya lehetőséget kap arra, hogy kattintásokat és csemegéket szerezzen.

Mire kell kattintani?

Gondolj arra, milyen viselkedést szeretnél látni a kutyájádtól, amit nem túl nehéz megvalósítani. A fenti példa alapján a kölyökkutyára való morgáson kívül bármi más elvégzése jó viselkedés lehet a kattintás és a kezelés.

Ne feledd, a meglévő kutyával szemben az a felelősséged, hogy a kölyökkutyát elég távol tartsd, hogy ne tudja bosszantani a meglévő kutyát. Rajtad áll , hogy megbizonyosodj arról, hogy a meglévő kutya könnyen kezelhető-e. Addig kattints és kezeld a meglévő kutya megfelelő viselkedését, amíg el nem viseli a kölyökkutyákat.

A felnőtt kutyát nem állítom olyan helyzetbe, hogy ellenálljon természetes “kutyus természetének”, hogy elviselje a kellemetlen kiskutya interakciókat, csak egy kattintás és kezelés céljából. Biztosítsuk, hogy a meglévő kutya élvezze az interakciót, türelmes és toleráns legyen, mert kezdi élvezni a kölyökkutyával való interakciót, és nem csak a kiképzés kedvéért viseli el.

A klikker használata a megfelelő viselkedés megerősítésére, valamint a kölyök hozzáférésének korlátozása a meglévő kutyához – mindkettő együtt jelenti a sikerhez vezető utat.

Figyelmeztető jelek

Mi várható még, ha kölyökkutya kerül felnőtt kutya mellé a családba? Ha új kutya kerül másik mellé, nem mindig zökkenőmentes. Nem minden kutya szereti a kölyökkutyákat. Néhány kutya egyáltalán nem tolerálja a kölyökkutyákat, és túlzott reakciói lehetnek, amelyek károsíthatják a kölyökkutyát. Fontos, hogy vigyázzon az interakciókra, és avatkozzon be, amikor a testbeszéd és a kommunikáció nem biztonságos szintre emelkedik.

Egy nagy (boldog) család

Egy örökkévalóságnak tűnő, de valójában csak körülbelül három hétig tartó időszak után kezdheted észrevenni a harmónia jeleit a kutya és a kiskutya között. HaTe a magad részéről segítetted a kutyát és a kiskutyát kommunikációs képességeik fejlesztésében, ez egy mesés barátság – vagy legalábbis a békés együttélés – kezdete. Nem minden kutya szereti egymást, ezért ne csalódj, ha kutyád nem esik  szerelembe a ház új kutyájával. Van elég szeretet mindkettőhöz, és a kényelmes együttélés remek eredmény.

Edző klikker síppal 2az1-ben - 1.100 Ft

Edző klikker síppal 2az1-ben – 1.100 Ft

 

WWW.KISKEDVENCEM.COM

 

További blog bejegyzéseink: https://www.kiskedvencem.com/kiskedvencem-blog/

 

Gazditekeresek.hu: http://gazditkeresek.hu

Félős kutyák és az Idegenek
6 hasznos karácsonyi tipp kutya és cica tulajdonosoknak

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.