A scared dog hiding under the bed

Félős kutyák és az Idegenek

Félős kutyák és az Idegenek

Olyan kutyákról szeretnék beszélni, akik félnek a látogatóktól. Félősek és az idegenektől megriadnak.

Ez az egyik leggyakoribb viselkedési probléma, de szerencsére ez egy viszonylag könnyen megoldható sok esetben! Átnézzük, hogyan lehet megközelíteni ezeket a látogatásokat, hogy a kutya jól érezze magát, ha fél az idegenektől a kutya. Beszélünk egy kicsit arról a képzési tervről is, amelyben a tulajdonosok együtt dolgoznak a későbbi látogatásokon más emberekkel.

Remélem, hogy képes leszel ebből jó ötleteket szerezni, amelyeket felhasználhatsz, ha „ijedt kutya” van az életedben – legyen szó akár saját kutyádról, akinek gondjai vannak a látogatókkal való megbirkózással, vagy Te vagy az idegen valaki más otthonában.

Tehát, az első dolgokatnézzük át  először. Ha a kutyád félős az idegenekkel szemben, ez hogyan nézhet ki?

Sok szorongó kölyökkutya, akinek nincs kedve az idegenekhez a  házban, úgy nézhet ki, mint aki elbújik, elrejtőzik vagy kerüli a kapcsolatot. VAGY olyan viselkedési formát ölthet, mint az ugatás, morgás, dobálás vagy akár harapás! Ne feledd, hogy a látogatókkal szemben agresszív kutyák túlnyomó része azért viselkedik így, mert félnek vagy kényelmetlenül érzik magukat – tehát annak ellenére, hogy a viselkedés talán nem úgy néz ki, mint a félelem, általában ez hajtja.

Általános áttekintést írok arról, hogyan lehet kezelni ezeket a látogatásokat, amikor  egy kutya fél vagy agresszív lesz  az idegenektől. Van néhány olyan tanács, amelyet bárki alkalmazhat.

A scared dog hiding under the bedÉrkezés:

Az egész itt kezdődik! Ha otthoni látogatást teszek egy olyan kutyánál, akinek rossz tapasztalatai  vannak a látogatókkal, az első dolog, amit megpróbálok megtenni, hogy NEM kopogok be vagy csengetek be. Sok kutya már elég erős érzelmi reakcióval reagál ezekre a zajokra, és általában rosszul kezdődik így a találkozás, ha már ideges, mielőtt még beérnék az ajtón.

Ehelyett, ha tehetem, csak tudatom a tulajjal, hogy úton vagyok, hogy figyelhessenek rám. Vagy küldhetek SMS-t vagy betelefonálhatok, hogy tudassam velük, megérkeztem.

Mi van azzal, hogy valóban bejön a látogató házba? Attól függ.

Ha a kutyánál valamikor előfordult már, hogy megharapott valakit vagy agresszív viselkedést tanúsított (dobálás, csattanás stb.) a látogatókkal szemben, akkor meg lehet kérni a gazdit, hogy a kutyát pórázon tartsa az ajtótól távol, amikor bejön a vendég, vagy egy külön szobában, babakapu vagy más akadály mögött. Ez mindenki biztonsága szempontjából fontos! Jobb biztonságban, mint sajnálom – tehát ha itt kétségeink vannak, mindig döntsünk az óvatosság mellett.

A látogatás során:

Rendben, az ajtón belül  vagyunk! Most mi következik?

Ez a rész nagyon fontos, és ez olyasmi, amellyel sok embernek gondja van, hacsak nem igazán gondolkodik el rajta. A válasz:: teljesen figyelmen kívül hagyom a kutyát akiről tudjuk, fél az idegenektől . Nem nézek rá, nem nyúlok utána, és nem is próbálok beszélni vele. Alapvetően úgy teszek, mintha nem is lenne ott.

Ez sok ember számára nehéz, de valójában – ez az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetsz, hogy az ijedt kutya jobban érezze magát. Sok látogató, különösen ha kutyabarát, hajlamos arra, hogy megpróbáljon “barátkozni” a kutyával úgy, hogy beszél vele, mondogatja  a nevét, arra ösztönzi, hogy közeledjen hozzájuk. Az is lehet, hogy megpróbálja megérinteni, ha közel jön. Ezek az erőfeszítések jó szándékúak, de gyakran rontják a helyzetet!

Gondolj bele a kutya szemszögéből. Ha lenne egy ijesztő szörny a házában, akkor biztonságosabbnak érezné, ha úgy tűnne, valóban érdekel Téged. A látogató szándékait könnyen félre értheti- bámulni, elérni, hangot adni, megpróbálni megközelíteni vagy inkább ha úgy tűnne, egyáltalán nem törődik vele? Ne feledd, hogy a kutyák (különösen az ijedtek!) Nem mindig értelmezik barátságosnak szándékainkat, amikor ezeket a dolgokat csináljuk. Tehát tegyen egy szívességet a kutyának és ne tegye. Értékelni fogja.

Mégegy lehetőség:

Cute puppy in bathtub looking scared of water

A másik dolog, amit a látogatás kezdetétől fogva meg lehet tenni, az, hogy dobálok falatokat a kutyának. Úgy csinálhatjuk, hogy nem nézünk rá, vagy különösebb figyelmet nem fordítok rá – csak csemegéket dobálok az irányába, miközben a tulajdonosokkal beszélgetek. A legjobb eredmény elérése érdekében a csemegéknek nagyon kicsieknek kell lenniük (mert sokat fogunk felhasználni a látogatás során!), Legyenek nagyon finomaknak 🙂

A csemegék felhasználásával könnyen közelebb lehet csalogatni a kutyát, akiről tudjuk, fél az idegenektől. Ami gyakori hiba, amit  sok jó szándékú látogató elkövet, az általában így néz ki: „Itt van kutyus, gyere ide, és  adok finom csemegét! Nézd, olyan fincsi! Gyere ide, és köszönj! Mindeközben kinyújtott kézzel integetve  és a kutyát bámulva.

Ennek a megközelítésnek van néhány fő hátránya, ezért nem ajánlom.

Először is, ez hatalmas társadalmi nyomást gyakorol a kutyára, amivel gyakorlatilag garantáltan kényelmetlen helyzetbe hozza őt. Ismét a kutya szemszögéből nézve, hogyan éreznéd Te magad ebben a szituációban? Lehet, hogy nagyon szeretné a csemegét … de nem akar közel kerülni ahhoz az ijesztő emberhez, aki tartja. Gyakran láthatunk egy nagyon ellentmondásos viselkedést a kutyától, amikor valaki ezt teszi – sok közeledés, majd visszavonulás (gyakran ugatással, vagy a frusztráció vagy agresszió egyéb jeleivel) Előre nyújtózkodik, hogy megpróbálja elkapni a csemegét anélkül, hogy megkaphassa, de nem megy  annál közelebb, mint ami feltétlenül szükséges.

Alapvetően ez egy kényszerítő lépés az ember részéről – még akkor is, ha első pillantásra nem így néz ki. Végül is csak ínyencséget kínálunk! Nem mintha a nyakörvnél ragadnánk a kutyát, és megpróbálnánk közelebb húzni. De valójában hasonló. Ha nagyon étvágygerjesztő és annyira szeretné a csemegét, hogy nem tudna nemet mondani, attól függően, hogy egy ijesztő idegenhez kell-e közelítenie, akkor is igazságtalanul kényszeríti, és hosszú távon gyakran rontja a helyzetet .

Másodszor, nem ritka, hogy a nagyon félős kutya VÉGRE kúszik eleget ahhoz, hogy megragadja a csemegét, majd drámai agresszív viselkedéssel felrobban, akár meg is haraphatja az illető kezét, amint az étel elfogy. Nyilvánvalóan nem ez az eredmény, amit keresünk!

Miért történik ez?

Ebben az  esetben egy csemege vonzerejét használtuk arra, hogy meggyőzzük a kutyát, hogy jöjjön túl a „kényelmi zónáján”, és kerüljön sokkal közelebb az ijesztő idegenhez, mint valójában lenni akar. Míg az ételek elérésére koncentrál, lehet, hogy nem veszi észre – de amint felkapja és megeszi, hirtelen rájön, hogy nagyon kényelmetlen helyzetben van. A félelmetes ember közel van! Szuper közel! És most eltűnt még a csemege is.

Reagálhat úgy, hogy  védekező ugatásba kezd, vagy megharaphatja a kinyújtott (most üres) kezét, amely sokkal közelebb áll hozzá, mint amennyire neki kényelmes.

A lényeg: nem akarjuk ezt megtenni! Legrosszabb esetben harapást okozhat. Legjobb esetben még mindig kényelmetlen helyzetbe teszi a kutyát, és nem sokat segít a probléma megoldásán.

Ehelyett inkább fel lehet dobni a csemegéket. Megpróbálni feldobni őket arra a területre, ahol a kutya egyébként lenni akar, vagy akár egy kicsit mögötte. SOHA ne használjuk őket, hogy megpróbáljuk meggyőzni a kutyát a közeledésről – a csemegék legyenek ingyenesek. Kikötés nélkül. Csak azért kapja őket, mert ott vagyok, nem pedig bármi miatt, amit csinál vagy nem.

Ezzel a megközelítéssel gyakran egyáltalán nem tart sokáig, amíg a kutya rájön, hogy az, hogy meglátogattam, nagyon klassz dolog! Ha már jobban érzi magát, ha kapcsolatba akar kerülni velem, akkor rendben van. Örömmel adok kezet ezen a ponton, ha a kutya egyedül jött felém, és laza, hullámzó, nyugodt testbeszéddel rendelkezik – de akkor is gyakran befejezem az interakciót a következő csemege feldobásával, hogy elmozdulhasson.

(Hasznos tipp – az ideges kutyák gyakran „elfelejtik”, hogy lehetőségük van egyszerűen arrébb menni valakitől, ha szoronganak vagy kényelmetlenül érzik magukat, nem pedig csak ugathatnak vagy moroghatnak. Nagyszerű ötlet lehet háta mögé dobni egy csemegét. Emlékeztetni őket arra, hogy akkor is elmozdulhatnak, ha akarnak, miután közel kerültek.)

Tehát hogyan néz ki a látogatás többi része? Nagyon függ a kutyától.A puppy wagging his tail

Egyes kutyák nagyon gyorsan ellazulnak, amíg a csemegék folyamatosan érkeznek. Más kutyáknak sokkal több időre lehet szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Néha több ideig tart, mire elég biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy abbahagyják az ugatást és ellazuljanak a látogató jelenlétében, és néhányan soha nem akarják, hogy valóban megérintse őket, ami teljesen rendben van.

Gyakorlatilag mindig minden látogatás során következetes javulást tapasztalhatunk ezzel a megközelítéssel.

És a legjobb az egészben, hogy könnyen elvégezhető! Nincs szükség speciális képzési készségekre. ????

 

További blog bejegyzéseink: https://www.kiskedvencem.com/kiskedvencem-blog/

Úton az első csomagok
Mi várható: Kölyökkutya felnőtt kutya mellé

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.