kuty ugat mindenkire

Kutyám ugat mindenkire. Hogyan szoktassam le?

Kevés bosszantóbb dolog van egy kutyánál, amelyik minden új arcra kiabál, ami az útjába kerül. Bár lehet, hogy egyszerűen csak meg akarnak védeni minket, ez a szokás kissé kínos lehet, amikor kedvenceink mindenkire ugatni kezdenek. Szóval hogyan tanítsd meg a kutyádat, hogy ne ugasson idegenekre?

Ebben a cikkben elmerülünk a kutyád megtanításának alapjaiban, hogyan tartsd  szem előtt a modorát, és segít végleg véget vetni ennek a bosszantó kutyaszokásnak!


 

Miért ugatnak a kutyák az idegenekre?

Amikor kutyáink idegenekre ugatnak, általában néhány lehetséges tényező vezethet ehhez a viselkedéshez. A leggyakoribb okok, amelyek miatt a kutyák idegenekre ugatnak, a következők: 

Terület védés: A kutyák néha rendkívül védelmezendőnek  érezhetik otthonukat és embereiket. A kutyák úgy látják, hogy az idegenek fenyegetést jelentenek a területükre, ezért ismeretlen arcokra ugatnak. Ha a kutyád csak akkor ugat másokra, amikor az otthonuk felé közeledik, vagy sétálás közben közel jön hozzád, akkor valószínűleg terület védésről van szó.

Izgalom: Néha kutya – társainkat annyira elönti az izgalom egy új arc láttán, hogy ugatni kezdenek a hozzájuk közeledő idegenek láttán. Ha kölyökkutyád csóváló farokkal és ingó fenekével ugat idegenekre, nagyon valószínű, hogy elönti az öröm. 

Az emberekkel való szocializáció hiánya: Néha kutyáink idegenekre ugatnak, mert nincsenek hozzászokva a jelenlétükhöz. A szocializálatlan kutya hajlamos ugatni az ismeretlenekre, ami durva bemutatkozáshoz vezet, ha új arcokkal találkozik. 

Félelem: Hasonlóan a szocializáció hiányához, az ismeretlentől való félelem is arra késztetheti kutyáinkat, hogy ugassanak és morogjanak minden ismeretlen arcra. Ha kutyád fél az új emberektől és állatoktól, előfordulhat, hogy megugat minden idegent, aki közeledik hozzád vagy az otthonához. 

 

Hogyan érjük el, hogy kutyád ne ugasson idegenekre

Most, hogy megértetted a lehetséges okokat, amelyek miatt kutyád idegenekre ugat, ideje megvitatni azokat a különféle képzési módszereket, amelyek véget vethetnek ennek a bosszantó szokásnak. Mivel kutyádnak az idegenekkel szembeni viselkedésére való képzése alapvetően engedelmességi készség, vessünk egy pillantást a különböző módszerekre, amelyek segítségével kutyád sikert érhet el.

A rossz viselkedés figyelmen kívül hagyása

Először is fontos, hogy segíts a kutyádnak felismerni, hogy nem kapja meg a figyelem jutalmát, amikor idegenekre ugat és ráugrál. Gyakorolhatjátok ezt a módszert, ha felkérsz egy barátodat, hogy legyen au “idegen” a kiskedvencünk otthonában vagy olyan helyen, ahol a kutyád a legjobban szokott ugatni. Ügyelj arra, hogy az idegen tudja, hogy kerülnie kell a szemkontaktust és a figyelmet, amikor a kutya ugat és ugrál. Amint a kutya megnyugszik, és abbahagyja a rossz viselkedést, az idegen megjutalmazza egy finomsággal. Miután kutyád jobban érzi magát a folyamatban, és elkezd jól viselkedni idegenekkel szemben, minden alkalommal növelje ezt a jutalmat, amikor tisztelettel köszönt egy idegent. 

Elsétálsz

Ha kutyád nehezen érti meg, hogy nem ugathat idegenekre, a legjobb, ha megmutatod neki, hogy nem jutalmazhatod interakcióval, ha továbbra is ugat. Ezt úgy teheted meg, hogy azonnal megfordulsz, és az ellenkező irányba sétálsz, mint a közeledő idegen. Ez megmutatja nekik, hogy nem tudnak elérni semmit, ha továbbra is ugatnak. Ha a kutyád sikeresen abbahagyta az ugatást, kínálhatsz neki egy finomságot . Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg kutyád meg nem tanulja, hogy az ugatás nem eredményezi a keresett jutalmat.

Figyelemelvonási módszer

Egy másik előnyös módja annak, hogy kutyád ne ugasson egy közeledő idegenre, a figyelemelterelés. Amint a kutyád ugatni kezd, vondd el a figyelmét zajjal. Ezt megteheted valamivel aminek csilingelő hangja van, pattintással vagy akár a klikker használatával . Miután kutyád abbahagyta az ugatást, és felkeltetted a figyelmét, utasíthatod, hogy üljön le és maradjon nyugodt. Ügyelj arra, hogy minden alkalommal jutalmazzad meg kedvenced egy finomsággal, amikor sikeresen el tudod terelni a figyelmét.

Leülni és nyugodt maradni

Ha a kutyád megtanulta, hogy nyugodt maradjon, és tartózkodjon az ugatástól, amikor egy idegen közeledik hozzá, ideje megtanítani neki, hogyan üljön udvariasan, ahogy egy idegen köszön. Tedd ezt úgy, hogy mikor egy idegen közeledik hozzád és kedvencedhez, utasítsd, hogy üljön le. Ha nyugodt marad és parancsra ül, jutalmazhatod  egy finom csemegével. Ha nem marad ülve, javítsd ki, és tartózkodj a jutalom felajánlásától. Ezt a folyamatot a legjobban olyan idegennel lehet végrehajtani, aki az aktuális edzési folyamatban van, így követheti kutyád tempóját. 

Csakúgy, mint minden más parancsnál, időbe telhet annak megtanulása, hogy figyeljenek az idegenek viselkedésére. Feltétlenül olvassd el a fent megbeszélt tippeket, és kutyád rövid időn belül képes lesz, hogy tisztelettel üdvözölje az idegeneket!

Blue tree
Utazás kutyával? Teljes útmutatónk segít.
Kutyák és az autóbetegség

Vélemény, hozzászólás?

Kosaram
Kívánságlista
Nemrég nézett
Kategóriák

Örülünk, hogy itt vagy!

Szeretnél részese lenniSzuper
akcióknak?

kiskedven
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj fantasztikus akcióinkról, legújabb cikkeinkről, termékeinkről.